OWSIANKA KORZENNA
Dziś w ten piękny poranek wjechała pyszna owsianka korzenna, tym razem wykonana w thermomixie
Płatki owsiane, jabłko, korzenne przyprawy, kurkuma (nie pomijajcie jej, bo naprawdę dodaje mocy, pomijając już kwestie zdrowotne i silne działanie przeciwzapalne)
Poniżej przepis, dla tych, którzy nie mają thermomixa, tez jest bardzo łatwa, wystarczy dostosować przepis do garnka i noża, jak poniżej
Jeśli macie thermomixa i lubicie z niego korzystać, powiedzcie o tym na wizycie, a przepisy w jadłospisie będą do niego dostosowane!
PRZEPIS: na 1 porcję, kaloryczność ok. 350 kcal:
- 20 g orzechów (dowolnych)
- 5 g cukru brązowego
- 1/5 łyżeczki cynamonu, lub więcej jak lubicie
- 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/5 łyżeczki kurkumy
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Ok. 100-120 g jabłka (część zostawić do dekoracji)
- Ok. 25 g płatków owsianych
- 100 ml mleka lub napoju roślinnego
- Syrop klonowy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE: Rozdrobnić orzechy, odstawić Do garnka włożyć cukier i przyprawy, chwilę poddusić Dodać pokrojone lub starte jabłka, poddusić dalej, do miękkości jabłek Dodać płatki owsiane i mleko, gotować na małym ogniu ok 10 minut (w razie potrzeby dodać więcej mleka) W międzyczasie przygotować jabłka do dekoracji Wyłożyć do miski owsiankę, udekorować jabłkami i syropem klonowym